Ostosten rahoittaminen velalla

Huolestuttavan ilmiönä olen seurannut sitä, kuinka nykyään lähes kauppa kuin kauppa on alkanut vahvasti tyrkyttää heidän omia rahoitusratkaisujaan, vaikka ei olisi osoittanut mitään viitteitä siihen että haluaisi ostaa tuotteen velaksi. Tätä näkee niin Verkkokauppa.comissa kuin lähes jokaisessa kodin huonekaluja myyvässä likkessä.

Samaan aikaan pikavippejä tarjotaan myöskin yhä enemmän, niin netissä kuin sitten ihan radiossakin. Netti on jo pitkään ollut täynnä sivustoja kuten Seriffilaina ja muut vastaavat pikavippivertailut, mutta sinne on nykyään alkanut tulla myös muita saman tyylisiä sivustoja, jotka ovat kohdentaneet mainontaansa esimerkiksi 18 vuotiaille. Pikavippi18v.net on eräs tälläisistä uudenlaisista pikavippisivuista.

Vähän pelottaakin jo, eikö tästä edellisestä talouskriiisistä ole opittu mitään? Edes sitä, että velkaa ei kannattaisi kaikille tyrkyttää, ja että ehkä meidän kuluttajien ei kannattaisi ostella kauheasti tavaraa velaksi, vain sen takia että sitä on tarjolla niin helposti.

Velka ja Vipit

velka ja vipit

Vanhempani opettivat minulle jo kovasti nuorena, että velka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Järkevä velankäyttö esimerkiksi asuntoa ostettaessa on aivan ok, mutta se että velkaa otettaisiin huvitteluun tai muuten vain tavaroiden ostamiseen, se olisi aivan typerää. Ja tämä opetus on minulle jäänyt vahvasti elämään.

Tiedän tietenkin että muiden perheissä asiat ovat varmasti olleet erilaiset, mutta mietin silti, onko tässä nykymenossa mitään järkeä. Tuleeko meistä samanlainen yhteiskunta kuin jenkeistä, jossa luottokortit vinkuvat ja koko ajan pitää ostaa lisää, vaikka sitten velaksi. Pikavippi kainaloon jos ei muuten ole varaa ostaa sitä aivan ihanaa tuotetta, jonka kuitenkin unohtaa sitten hetken päästä.

En tietenkään ole täydellinen, ja joskus sorrun minäkin ostamaan tavaroita joita ei sitten tule käytettyä. Kuitenkin teen parhaani sen estämiseksi, ja olen koko ajan tarkempi ja tarkempi sen suhteen mitä sieltä kaupasta kotiin kannan. ja koskaan en ole niitä velalla ostanut, ja siinä aion pysyä jos vain mahdollista.

On tilanteita jolloin on pakko ostaa jotakin velalla, esimerkiksi pesukone yms. Kuitenkin, näitä tulee onneksi vastaan harvoin, ja se ei selitä sitä miksi niin monet kaupat tarjoavat erilaisia osamaksuja ja muita velkajärjestelyjä. Meidän kannattaakin hieman mennä itseemme, ja pohtia, onko tälläinen velkaantuminen kannattavaa ja kestävää. Uskon että jos emme sitä saa aisoihin, palaamme samoihin ongelmiin kuin 2008.

Leave a Reply